Hans Petter Hansen. Terrorattakene i USA.


Terrorattakkene i USA.

Av Hans Petter Hansen.


I og med terroranslagene mot det som kan kalles USAs hjerte, Pentagon og World Trade Center, er noen bange anelser om at ett eller annet av slikt slag kunne skje, blitt til virkelighet.

Norges Kommunistiske Parti tar avstand fra slike handlinger på det aller sterkeste.

Ordet handlinger er egentlig litt misvisende: det er tale om kampmetoder. Slike kampmetoder har ingenting med den kommunistiske bevegelsens metoder å gjøre. Lenin kan være et eksempel på kommunistenes holdning. Da hans eldre bror ble henrettet av tsar-regimet, uttalte Lenin at de revolusjonære i Russland ikke skulle anvende seg av slike metoder, men mobilisere arbeiderklassen til kamp mot den undertrykkende kapitalismen. Uttalelsen var rettet både mot de metodene hans bror hadde anvendt, men naturligvis også mot tsar-regimets metoder.

NKPs holdning kommer fram av prinsipprogrammet, sitat:

"Terrorismen har alltid vært brukt av den herskende klasse og mindre grupper både til høyre og til "venstre". Kommunistene har en klar holdning mot terrorisme. En bevegelse som bygger på at arbeiderklassens frigjøring må være dens eget verk, går inn for massekampens vei. Den går ikke inn for voldelig aksjonisme fra smågrupper,
isolert fra arbeiderklassen.

I dag er terrorismen særlig farlig, ikke minst på grunn av den teknologiske utviklingen. Et terroranslag rammer uskyldige.

Terrorismen tjener dem som motarbeider fred og avspenning. USA bruker sin anti-terrorkampanje til ideologisk og, i enkelte tilfelle, militær krigføring. Den retter seg mot land og folk som kjemper seg fri fra nasjonal undertrykkelse og diktatur. Dette er statsterrorisme."


Statsterrorisme.

Etter sosialistlandenes demontering omkring 1990, har USAs og Vestens maktbrynde og muligheter til å utøve makt, både militært og økonomisk, i store deler av verden, økt betydelig. Denne situasjonen har da også ført til flere tilfeller av statsterrorisme de siste årene. Det ferskeste tilfellet er krigen mot Jugoslavia i 1999. Denne terrorkrigen blei starta mot en suveren stat i Europa og utenfor all internasjonal lov og rett. Slik statsterrorisme bidrar til å bryte ned respekten for internasjonal rett og bidrar til å indoktrinere folk og styresmakter om at krig er en mulighet til å løse konflikter på.


USAs og Vestens bruk av stråmenn.

I Afghanistan leverte USA ikke bare Stinger-raketter i sin kamp mot Sovjet-styrkene, men var med på å understøtte og forsyne fundamentalistiske muslimske retninger. De overtok styret i Afghanistan og har så å si kastet landet tilbake til middelalderen. USA har antakelig laget ris til sin egen bak ved å støtte opp om slike politiske retninger. Landet får nå smake litt av den samme terroren som USA har stelt i stand overfor andre folk
med sin statsterrorisme.

Oppbyggingen av det fascistiske og fundamentalistiske UCK i Albania og Kosovo er et annet eksempel på bruk av stråmenn, som kan slå tilbake på USA og andre folk etter ei tid. (Det har jo allerede i fullt monn slått tilbake på folket i Kosovo og Makedonia.) USAs ensidige støtte til Israel kan også føre til uhyggelige motkrefter i det lange løp.


Kapitalismen som grunnlag for terrorismen.

Grunnlaget for terrorismen ligger i kapitalismen. I sitt vesen er kapitalismen aggressiv. Jo mer kapitalen får styring over politikerne, jo mer utrygg blir vår hverdag. Kapitalens hovedmotto er at den som har penger også har makt. Dette er et forrående prinsipp mellom enkeltindivider og stater.

Ovenfor har vi sagt litt om den direkte terrorismen. Men den stille terrorismen innen kapitalismen er like ille, om ikke verre. Hva med blokaden av Irak som medfører at barn dør i titusenvis? Faller ikke uttalelsene, også fra norske politikere om at tragedien i USA nå, når det gjelder antall ofre, i et merkelig lys? Riktignok er tragedien i USA stor, og rammer sterkt følelsesmessig, men den blekner når det gjelder de "stille" tragediene, de "skjulte" mordene.


Kunne dette skjedd om Sovjetunionen hadde eksistert?

Neppe. Imperialismen hadde blitt holdt mer i sjakk. Sosialismen var i ferd med å bygge opp en normal verden. Det viser f. eks. utviklingen av forholdet mellom de forskjellige folkeslagene i Sovjet.

Kapitalisme betyr oppsplittelse og kaos, en unormal verden, en ikke-sivilisert verden. Det betyr alles kamp mot alle, både når det gjelder individer i de ulike statene og når det gjelder forholdet mellom statene.

Derfor må sosialismen stå på dagsordenen.


Hans Petter Hansen er redaktør av Friheten
og medlem av NKPs Landsstyre og Sentralstyre.





Hans Petter Hansen
med Friheten.


Terror og motterror
her
Midt-Østen - Bakgrunn
her






1