Til vennen Johan Vogt, i takknemlighet.

Fra forfatteren

Også en student-delegasjon er det stoff en spennende kulturhistorie er laget av. Ta den skandinaviske Clarté-delegasjonen, organisert fra Oslo, sommeren 1928: Atten unge studenter møter Sovjetunionen -- uten å "vite" det -- ved et historisk vendepunkt; det er elleeve år etter Oktober-revolusjonen, men bare et halvt år før Stalin for alvor befester sin maktposisjon.

En utviklingslinje er i ferd med å nå et topp-punkt; og ved dette klimaks manifesterer skandinaviske studenter -- på den ene side -- sine tanker, forventninger, håp, og -- på den annen side -- avlegger de rapport om sine erfaringer.

Billedlig talt er det like før en drøm stivner; like før en utopi, en visjon utarter i stalinisme, -- en positiv intensjon ender opp i et langvarig "interregnum" av uånd.


Men nettopp intensiteten i dét som skjer i slike perioder, kan bli åndelig opplagsnæring for senere etapper i en samfunnsmessig og historisk utvikling. Dette er utgangspunktet for nedenstående studie, -- historien om en student-delegasjon til Sovjetunionen i juli 1928.

Jeg bygger på en forhandlings-protokoll, elskverdig stilt til disposisjon for forskningen av professor Johan Vogt (f. 1900); initiativtager til og leder for denne skandinaviske pionér-delegasjon anno 1928.

I annen del av denne studie tar jeg dessuten for meg et representativt utvalg av "nedslag" fra Clarté-reisen, i form av rapporter, intervjuer, artikler, osv.; jeg forsøker bl.a. å sirkle inn "nedslag" fra "Rysslandsresan" hos Karin Boye, den store svenske dikter.

Jeg har også hatt adgang til et unikt foto-album, pluss korte notater, -- behørig tatt vare på og kultur-vernet for ettertiden av arkitekt Carsten Boysen (f. 1906); et aktivt medlem av student-delegasjonen i hint fjerne år, 1928, -- for 62 år siden.

Hjertelig takk til både Johan Vogt og Carsten Boysen -- to kultur-økologer, før dette begrep ble skapt -- for verdifulle informasjoner og utlån av materiale.

 

Vinderen, den 10. mai 1990.

innhold

1