2

Etter ankomsten til Stockholm søndag den 1. juli 1928, samlet delegasjonen seg på "Café Kosmopolit" kl.11; og fellesdelegasjonen ble her konstituert. I referatet heter det bl.a.:

 

Meddeles at den norske delegasjon har valgt som sin formann Johan Vogt, den svenske Leif Björk, den danske Hermod Lannung.

Som formann for den samlede delegasjon valgtes efter forslag av Leif Björk: Johan Vogt. [...]

Efter forslag av formannen valgtes Kristian Gleditsch til styrets sekretær. [...]

Foretokes navneoprop.

Samtlige delegater fremmøtt, undtagen Per Dahl, som ankom noget senere.

Delegasjonen dro fra Stockholm søndag den 1. juli 1928 kl. 20 med "D/S Heimdall".

Delegasjonen ankom til Helsingfors kl. 16 mandag den 2. juli 1928, og kl. 19 var det "middag på Operakjelleren", sammen med finske og finlandssvenske Clarté-medlemmer, bl.a. "Pekkala, advokat" og "Hagar Olsson, forfatterinden"; dessuten: "Alström, redaktør av Arbetarebladet" og "Fagerholm, medlem av landsorganisasjonens sekretariat".

Hagar Olsson, som var en nær venn av Edith Södergran, skrev senere en bok om henne; og vi må gå ut i fra at især Karin Boye og Hagar Olsson fant "et felles språk" under denne "middag på Operakjelleren".

I løpet av kvelden dro delegasjonen med nattog til Leningrad -- og ankom dit kl. 16 tirsdag den 3. juli 1928; det heter i referatet bl.a.:

 

Delegasjonen blev møtt på stasjonen av Digernes, der fungerte som tolk, og av viseformannen i Leningrad studenterforbund, Puschkin, viseformann i centralbyrået, Samarin, en representant for fagforeningene, og endel andre.

Delegasjonen blev straks innkvartert i Hotel d'Angleterre.

Ivar Digernes (1904-1958), den gang 24-årig student og Mot Dag-medlem, hadde allerede vært et år i Sovjetunionen; så det var betryggende for delegasjonen å få ham som tolk -- i hvert fall sett fra "norsk" side. [4]


1