Trondheimstrikken. Uttalelse fra NKP i 1986.

Trondheimtrikk med personale.
Foto: TEV


Høyt spill med 100 millioner kr. av skattepengene.
Ei sann trønderhistorie med "miljøpartiene" Høyre og Sv i hovedrollene.



Medlemsmøtet i Trondhjems Arbeiderparti av NKP den 19.06.1986 vedtok følgende uttalelse om Trondheimstrikken:

Administrasjonen i Trondheim Trafikkselskap har på oppdrag av formannskapet, (med bakgrunn i et politisk prestisjeforslag fra Høires John Stav), fremlagt en utredning/regnskap om trikkedriften.

Dette "regnskapet", som nærmest må betegnes som et bestillingsverk), legger utelukkende vekt på økonomiske forhold og såkalte besparelser ved å legge ned trikkedriften.

Dette passer selvfølgelig som hånd i hanske inn i Høyres og SVs planer om å gi sporveien nådestøtet!

(Dette skulle da også bare mangle når man vet at TTs nåværende styre i lang tid har arbeidet aktivt for å bli kvitt sporveien!)

Et regnestykke i kr øg øre kan "settes opp" på så mange vis. Det er jo f.eks. ikke vanskelig, (under dekke av fallende oljepriser,) å "bevise" at jo mere olje Norge finner utenfor kysten, jo større blir underskuddet på nasjonalbudsjettet!!

Regnekunst kan være så mangt.

Faktorenes "orden" er som kjent likegyldig!

Det som er spesielt forunderlig er SVs bystyregruppes holdning i denne saken når man vet at Oslo SV er varme talsmenn for fortsatt trikkedrift og motstandere av ytterligere miljøforurensning i hovedstaden?

Men SVs forhold til eget program og politiske linjer i kollektivtrafikken varierer vel fra by til by formodentlig? Dessuten er jo Oslo både hovedstad og høyrestyrt! Mangelen på konsekvent politikk i slike saker er åpenbar!

Trondheim bystyre skal om kort tid igjen behandle trikkens framtid.

Sterke krefter er fortsatt i sving for å nedlegge byens nye og tidsmessige trikkepark! Dette til tross for de TT ansattes "Motmelding", hvor TT administrasjonens "trikkeregnskap" grundig blir gjennomgått og tilbakevist punkt for punkt. Det kan her være nok å nevne følgende:

"De økonomiske besparelser på 17 til 20 millioner kroner fram til år 2000, ved en nedlegging av sporveien kan ikke godtas slik de foreligger da de bygger det meste på antakelser!

Når administrasjonen i sin utredning vurderer investerigskostnadene for buss kontra sporvei tas det ikke hensyn til avskrivningstiden som er 30 år for trikker, mens den kun er 10 år for busser. Levetiden etter avskrivning er dessuten vesentlig lenger for sporvogn enn for buss! Det hersker tvil om en direkte kan sammenligne buss- og sporveisalternativet p.g.a. at det første bygger på REGNSKAP og det andre på Budsjett-Tall!

Investeringene på nærmere 100 millioner kr. som er foretatt til sporvogner og vognhall bør lånefinansieres over 30 år, ikke 10 år som i utredningen. Dette vil senke sporveiens årlige utgifter med 3 millioner kr. Vedlikehold av gatene langs og mellom trikkesporene belastes sporveiens budsjett, mens bussdriften som er den vesentlige årsak til veislitasje overhodet ikke blir belastet med vedlikeholdsutgifter. Sporveien har siden 1985, (etter at de nye leddtrikkene ble satt i trafikk), opplevd en klar trafikkøkning på hele 3,5 %. Dette er en utvikling som peker i motsatt retning av de busslinjer som går i de gamle byområder og langt fra nyter godt av den trafikkøkning som nå foregår. Det foreligger ingen tall for utvidelse av bussgarasjene ved innkjøp av 16 busser til erstatning av sporveien.

En utvidelse og forlegning av sporveiens linjenett i framtiden vil dessuten kunne gi uante nye inntektsmuligheter for kommunen. Ikke minst når det gjelder miljøet i Trondheim i de kommende år har bystyret nå et stort ansvar. Miljøet gjelder oss alle, ingen kan slippe unna det.

Det kan ikke kjøpes ren luft til Trondheim, men vi kan beholde et komfortabelt transportsystem som i tillegg tar vare på de miljømessige kvaliteter."


Snart 15 år seinere kan vi fastslå at NKP som vanlig var langt forut sin tid. Trikken ble nedlagt. I ettertid har et privat firma, A.S. Gråkallbanen, startet opp ei linje, og de får den til å bære seg økonomisk.
Flott!
Dessverre er bare en liten del av den tidligere trikketraseen i bruk.


Vi får bare tilføye:

Død over kapitalismen og dens kortsiktige og umenneskelige tankegang!














Du lytter til "Nidelven" som Oscar Hoddø skrev teksten til.
Han var en av de mange kommunister som falt i Norges frihetskamp i 1943.


Den elektriske trikken 100 år i 1994.
Les her

Mer om trikk
her









1