Død over de tyske okkupanter!


Dette er ei bok om årene 1940 til 1945. Ei hard tid i Norges historie. Kampen om markeder og verdensherredømme hadde ført til tysk okkupasjon. Den kom uventet på de fleste. Arbeiderpartiregjeringa sviktet, og store deler av offiserskorpset viste uverdige holdninger. Stortingspartiene ville avsette Kongen og vår lovlig valgte regjering, og ledende norske samfunnstopper ba norske soldater om å desertere.

Også i kommunistpartiets ledelse ble det gjort feil. Men kommunister flest møtte opp ved mobiliseringa og deltok i kampene der offiserene ikke sviktet.Noen steder i landet begynte NKP sine forberedelser til illegal kamp allerede den 9. april. Da NKP som det første norske partiet ble forbudt 16. august 1940, skjøt forberedelsene og den illegale kampen fart. Etter den 22. juni 1941 ble det en kamp på liv og død. Motstandsarbeidet omfattet illegale aviser, sabotasje og organisering av fluktruter, m.v. Hundrevis av partiets og ungdomsforbundets medlemmer ble skutt i kamp, foran eksekusjonspelotongene eller ble myrdet i tyske konsentrasjonsleire.

Hele 21 av NKPs landsledelse på 25 ble drept.

I denne boka beskrives hvordan motstanden ble organisert, om hvilke feil som ble begått - og om heltedåder. Da den kalde krigen tok til og Tyskland ble tatt med i NATO, ble tyskernes ugjerninger og kommunistenes krigsinnsats fortiet. Ikke minst vår tids unge vil gjennom denne boka få et innblikk i krigstida og det usle forspillet til denne.

Boka bør bli en inspirasjonskilde i den nødvendige kampen mot dagens rasisme og nynazisme.