Kulturlivet er ikke satt på rasjon i Praha.

Rasjoneringen som følge av tørkesommeren i fjor er streng - men en ting er ikke rasjonert og det er kulturlivet, sier forfatterinnen Inger Hagerup som kom tilbake fra Praha i går.

Forfatterinnen Inger Hagerup kom i går tilbake til Oslo etter et kort opphold i Praha, hvor hun har vært den tsjekkiske forfatterforeningens gjest på det slottet som staten har stilt til disposisjon for forfatterne som rekreasjons- og arbeidssted. Hun har truffet en rekke tsjekkiske og slovakiske forfattere og mange utenlandske kunstnere, deriblant den amerikanske komponisten Hans Eisler, bror av den kjente kommunist Gerhardt Eisler, utvist fra Sambandsstatene som ikke amerikansk borger, og den brasilianske forfatteren Amado. Amado har sittet arrestert en ti-tolv ganger, og har nå fått et fristed i Tsjekkoslovakia, etter hans flukt har han fått vite at reaksjonen har brent hans bøker og eiendeler.

Ellers var vi jo der nede under Sokol-festlighetene som var et veldig oppbud av begeistret ungdom.

- Og rasjoneringen?

- Rasjoneringen på matvarer var meget streng. Det kom tildels av at landet i fjor hadde en katastrofal tørke. Men en ting fikk jeg inntrykk av ikke var rasjonert, og det var kulturen, men det skal jeg komme tilbake til i min artikkel. Vi var i studio, hvor det var ca. 600 mennesker tilstede, og en franskmann, en hollender, en bulgarer, en polakk og jeg fra Norge sa noen ord uten noen som helst forberedelse. Riktignok gikk de vel ut i fra at vi var vennligsinnede, men likevel...

De fikk vel ikke tid å skrive noe der nede?

- Nei. Det var så mye å være med på at vi ikke fikk mye tid til overs til oss selv. Men jeg har masser av notater, og de kommer som artikler til Friheten med det aller første.

Inger Hagerupi FRIHETEN
13-07-1948.