DIALOG MED KOLLONTAJ!


av Martin Nag


A.M. Kollontaj: "Diplomatiske dagbøker, 1922-1940". I to bind. Moskva 2001.

Så fint - ekteparet Rita og Vladimir Kollontaj (76) sender meg dette gedigne bokverk, med denne dedikasjon: "Til kjære Martin Nag, med takk og de beste ønsker. V. Kollontaj"....Vladimir er sønnesønn til Aleksandra Kollontaj - og verner av hennes arv!

"Diplomatiske dagbøker"? - en nesten finurlig sjanger-betegnelse: litt dagbok, litt brev, litt etterpå-kommentar, litt erindring...Altså en collage, umiskjennelig merket: Kollontaj!

Så rart - at en kvinne av disse dimensjoner har vandret rundt i Oslos gater; har vært en organisk del av vår historie; har berørt oss...Ja! -vi har grunn til å være takknemlige; lys og solidaritet fra den store Aleksandra er ennå underveis til oss nordmenn...Ja! - på ny; kanskje denne bok-collage inneholder et sannere portrett av Norge i det 20. århundre enn hele "Alnæs", - he-he! Dette er ikke Norge i 1920-årene - sett fra moskva, men nettopp fra Oslo; altså innenfra, eller rettere: med et ståsted i det kommende, f. eks. det 21. århundre....Aleksandra K. har berørt vår historie, og den har fått merker av det; og heller ikke vår felles fremtid kan unngå å få merker av det...

Her er nærbilder av norske politikere, kommunister, sosialdemokrater, Venstre- og Høyre-folk, kunstnere, malere, diktere, og venner, venner; ukjente og kjente støttespillere, i en tid da solidariteten ennå betydde noe....Jeg vil foreslå til Fritt Ord:

Utgi Norge-delen av disse "diplomatiske dagbøker", - nær historie! lille Norge sett i et stort perspektiv av en kommunist, kunstner og diplomat i ætt; en trojkapersonlighet av internasjonal rang....

Martin Nag i
FRIHETEN
12-12-2003.