Myten om "leser-vennlighet".

Hus-fuglen, nesten hus-guden ser på meg, sittende på hus- steinen foran Den gule hytta på Naig; nå har den fløyet; fint!

Dette uhyggelige ord og krav om sensur: - Skriv leser-vennlig!...Hva er nå dèt? hvem vet noe definitivt om dette?

Leser-vennlig for dumheten, for tomheten, for matbordet, for markedet? den totale (les: totalitære:) leser-vennlighet? leserforakt!

Skrev Ibsen og Hamsun leser-vennlig? for bare å ta to...Tenk - om de hadde redusert seg selv til leser-vennlige forfattere! -bare kravet viser hvor demokratisk dumt dette er...Bibelen - leser-vennlig? Det kommunistiske manifest - leser-vennlig?...Hva det kommer an på, er aldri leser-vennlighet! for å spissformulere det...Derfor er da også dagens leser-vennlige forfatterskaper verdiløse, de har demokratisert seg i hjel, frivillig selvmord!

Skriver du godt, med personlighet i, og har noe på hjertet: blir du aldri leser-vennlig, og slik skal du skrive...Så enkelt er det, og så komplisert...Oppskrift-biografier, f. eks. om Ibsen og Hamsun, - leser-vennlige? da har de allerede tapt sin verdi...Ibsen og Hansun redusert, les: regissert til "historier", som egentlig ingen vil ha; men marked-kravet kaller det leser-vennlig!

Leser-uvennlig! sier jeg...For den sanne leser vil aldri ha dette dyre-for,, drøvtygget og meltet til leser-mat!...Hvem vil så "ha" det? - for å si det på godt norsk: profitten, D-kulturen, - alle dyrkere og tilhengere av mål-styrt gjennomsnit; eller or å si det på godt norsk på ny: alle dyrkere av selve arvesynden i moderne åndsliv - den kapitalistiske sensor, via dette uhyggelige begrep: "leser-vennlighet"; spreng det i luften!


Mantin Nag
I: Friheten 13. august 2004.


Om "Den gule hytta på Naig"
her